Hoppa till innehållet
22.11.2022 | Article

Österbotten och Chile har mycket gemensamt i vätgasekonomin

Om man får chansen att resa till andra sidan blir upplevelsen av att leva i världens utkant mycket påtaglig. Denna erfarenhet konkretiserades under den första veckan i november 2022, när jag fick chansen att resa till staden Punta Arenas i Magallanes, den region som ligger närmast de antarktiska delarna av Chile.

Kaisa Penttilä
PhD Candidate/Project leader H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobothnia
Österbotten och Chile har mycket gemensamt i vätgasekonomin

Jag ombads att delta i resan som medlem av en delegation på fyra personer från Österbotten inom ramen för programmet för internationellt urbant och regionalt samarbete (IURC Latin America) som finansieras av Europeiska unionen. Under besöket fick jag möjlighet att presentera det arbete vi har gjort inom H2 Ecosystem Roadmap for Österbotten -projektet för kommunala och regionala beslutsfattare och diskutera vikten av ekosystemsamarbete för att utveckla agendor för koldioxidneutralitet.

Trots att regionerna Österbotten och Magallanes ligger på var sin sida av världen har de många likheter som skapar goda förutsättningar för samarbete, utbyte av erfarenheter och att lära av varandra. Några av likheterna mellan regionerna är den enorma vindkraftspotentialen som beror på fördelaktiga väderförhållanden, det stora internationella intresset för investeringar i produktion av vätgas och e-bränslen, goda möjligheter till logistik vid sjötransporter, inklusive flera befintliga hamnar, högskole- och universitetsutbildning av hög standard samt förmågan att nyttja lokal expertis för att utveckla energisektorn.

Skillnaderna mellan regionerna är uppenbara, till exempel inriktningen på expertisen vid de lokala universiteten och den gröna omställningens mognad i allmänhet. Region Österbotten och dess industrikluster har till exempel stor erfarenhet av att tillverka olika komponenter för energilösningar för globala marknader och ledning av kraftverksbyggnadsprojekt. Medan Magallanes-regionen traditionellt har varit en producent av olja och gas som råvaror och har expertis både inom dessa produktionstekniker och logistik samt infrastruktur relaterad till dessa råvaror.

 

penttilä4.png

Möte med landshövdingen, från vänster Kaisa Penttilä,
Giovanna Pinilla de La Cruz, Jorge Flies Añón, Jerker Johnson,
och Camila Larenas.

 

Det österbottniska energisystemet bygger redan i hög grad på förnybara och koldioxidneutrala energikällor. Magallanes-regionen däremot är i hög grad beroende av fossilgas och olja för sina behov av el- och värmeproduktion. Det finns också skillnader i mognadsgraden för triple-helix- eller tvärsektoriellt samarbete för att utveckla den gröna omställningen i regionerna, där Österbotten har mer erfarenhet av att bygga upp ekosystem av partnerskap som behöver samarbeta för att förverkliga de visioner som planeras.

Det starkaste temat som binder samman de två regionerna är möjligheten att vara avgörande i den gröna vätgasbaserade energiomställningen, som driver världen mot mer koldioxidneutrala energilösningar. Det finns möjligheter både för företagen i regionerna och för lokalsamhällena som helhet att uppnå fördelar genom att bygga upp den lokala kompetensnivån och inta en position  i den framväxande vätgasekonomin. Regionala företag kan bli globala exportörer av elektroniska bränslen, energisystemlösningar eller service till dessa, med grön vätgas som en nyckelkomponent i lösningarna.

 

penttilä3.png

Besök i Parque del Estrecho, från vänster (värdar) Etel Latorre och Claudia Gallardo, vår lokala parkguide, från vänster Kaisa Penttilä, Jerker Johnson, Giovanna Pinilla de La Cruz, Anna-Karin Jansson och Camila Larenas 

 

Besök vid Haru On-anläggningen för syntetiskt bränsle 

En höjdpunkt under studiebesöket i Magallanes, Chile, var utflykten till demonstrationsanläggningen Haru Oni, som är ett konkret exempel på hur man i verkligheten kan producera e-bränslen från vind, vatten och luft i syfte att minska koldioxidutsläppen inom transportsektorn.

HIF Global (Highly Innovative Fuels) och dess filiali Chile meddelade att världens första integrerade, kolneutrala anläggning för produktion av syntetisk metanol och bensin i kommersiell skala, kallad Haru Oni, ska byggas 2020, och bygget är just nu i slutskedet . HIF Global grundades ursprungligen av den chilenska sammanslutningen av elproducenter (AME) med stöd av det tyska bilföretaget Porsche AG. Efter år av omfattande forskning och genom deltagande nyckelaktörer i branschen var företaget redo att lansera sitt första demonstrationsanläggningsprojekt i Chile, i regionen Magallanes, där det finns utmärkta förutsättningar för att producera vindkraft i stor skala till ett mycket konkurrenskraftigt pris i en global jämförelse.

 

penttilä2.png

Demonstrationsanläggningen av ett vindkraftverk på 3,4 MW och en PEM-elektrolyserare på 1,2 MW från Siemens Gamesa som kommer att använda direkt luftinfångningsteknik från Global Thermostat och en reaktor för metanolsyntes som bygger på Johnson Mattheys konstruktion och som levereras av MAN. Slutligen omfattar lösningen också en MTG-anläggning (Methanol To Gasoline) som omvandlar den gröna metanolen till syntetisk bensin, som tillhandahålls av ExxonMobil. Planen är att öka anläggningens kapacitet från demonstrationsfasen, där e-metanolproduktionen ligger på cirka 750 000 liter per år, till potentiellt 1 000 000 ton grön metanol per år, vilket skulle kunna produceras 2026. Haru Oni-anläggningen är bara en av flera vätgas- och e-bränsleanläggningar som olika kommersiella aktörer just nu planerar och förbereder i regionen.

Besöket på anläggningens byggarbetsplats, med HIF Chiles verksamhetschef Marcelo Daller som värd, gav mycket värdefulla insikter om utvecklingsprocessen för en första demonstrationsanläggning för e-bränsle i sitt slag. Vissa teman som diskuterades var integrationen av olika tekniker och optimering av anläggningens drift genom en inlärningsprocess som kräver test av den planerade konstruktionen. Viktiga framgångsfaktorer för att färdigställa demonstrationsanläggningen var bland annat att dra nytta av de olika deltagarnas omfattande erfarenhet från gas- och kraftproduktionssektorerna, interkulturell kommunikation och samarbetsförmåga samt att bygga upp ett mycket professionellt team av medarbetare som vet vad de gör. Som exempel på hur projektet för demonstrationsanläggningen har knutit an till de lokala intressenterna i regionen nämndes bland annat inkludering och dialog med lokalsamhället samt de nära förbindelserna och samarbetet med forskning och utbildning i regionen.

Möjligheter till fortsatt samarbete

En viktig fråga för båda regionerna är hur de lokala intressenterna kan dra största möjliga nytta av utvecklingen av den globala vätgasekonomin, med tanke på miljömässig hållbarhet, kompetensutveckling och ekonomiska fördelar. Viktiga frågor som måste besvaras är bland annat hur den offentliga politiken kan stödja och styra en positiv utveckling av vätgasekonomin i regionen, vilken typ av verksamhet och struktur som krävs för att det bredare nätverket av intressenter (ekosystemet av aktörer) ska kunna dra nytta av utvecklingen, samt vem som kan iscensätta dessa och hur. Erfarenheterna från Österbotten av Quadraple Helix-samarbete och utveckling av affärsekosystem intresserade de chilenska aktörerna och man beslutade att fortsätta samarbetet inom denna ram.

penttilä6.png

Kaisa Penttiläs presentation vid seminariet om agendor för koldioxidneutralitet för lokala kommunala beslutsfattare 

 

Ibland måste man resa långt för att tydligare se det som ligger nära. Det veckolånga studiebesöket i Magallanes-regionen visade tydligt att denna gamla visdom är sann. Vår värld genomgår en massiv och komplex omvandling på många plan. Att förstå denna omvandling och de specifika krafter som driver den är därför avgörande om vi vill leda förändringen me större hänsyn. 

Framväxten av grön vätgas och e-bränslen på den globala agendan för övergången till grön energi är två viktiga drivkrafter som vi måste förstå både snabbare och djupare. Ett proaktivt engagemang i utvecklingen är lägligt och välbehövligt. Detta kan endast uppnås genom att mobilisera ekosystemet av intressenter för att gå samman och svara på dessa behov tillsammans.
Detta kan endast uppnås genom att mobilisera ekosystemet av intressenter för att förena sina krafter och möta dessa behov tillsammans.

 

 

Den ursprungliga artikeln publicerades på LinkedIn:

https://www.linkedin.com/pulse/green-transition-needs-collaboration-across-world-kaisa-penttil%25C3%25A4/?trackingId=VW92JSzFSummnJqUordlig%3D%3D

 

penttilä5.png

Besök i demonstrationsanläggningen Haru Oni. På bilden från vänster Marcelo Daller, Kaisa Penttilä, Jerker Johnson, Jorge Valdivia, Camila Larenas, Giovanna Pinilla och Walter Ojeda.