Hoppa till innehållet
13.9.2022 | Article

Östra och Sydöstra Finland har goda möjligheter att producera rikligt med syntetiska bränslen

Enligt en ny rapport har Östra och Sydöstra Finland goda möjligheter att producera syntetiska bränslen. Undersökningsområdet har en betydande potential för förnybar elproduktion och rikligt med biobaserad koldioxid, som båda är viktiga råvaror för utveckling av nya Power-to-X-produkter (PtX). Slutprodukterna från Power-to-X-tekniken kan användas både inom den kemiska industrin och som transportbränsle.

Östra och Sydöstra Finland har goda möjligheter att producera rikligt med syntetiska bränslen

Radarapparater som används inom gränsbevakningen har begränsat planläggningen av vindkraft i området. Det befintliga elöverföringsnätet hindrar också att regionens sol- och vindkraftspotential utnyttjas fullt ut. Att hitta en lösning på dessa utmaningar skulle möjliggöra investeringar på flera miljarder euro, ge regionen ny industriell verksamhet och avsevärt öka Finlands energisjälvförsörjning och balansen i elnätet. Aktörerna i regionen (kommuner, företag, universitet/forskningsinstitut) har gått samman och dessa utmaningar kommer att behandlas mer ingående i framtida projekt. 

Rapporten beskriver vätgassatsningen Hydrogen Valley i Östra och Sydöstra Finland, som genomfördes våren 2022. Projektet genomfördes av Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet (LUT) på uppdrag av kommunerna i regionen (Joensuu, Imatra, Villmanstrand, Kouvola, Kotka, Fredrikshamn) och regionala utvecklingsföretag. Samarbetet mellan kommunerna i Östra och Sydöstra Finland anses vara mycket viktigt för regionens livskraft och industriella förnyelse.  

Projektet undersökte den regionala potentialen i Östra och Sydöstra Finland inom vätgasekonomin. I utredningen identifierades de industriella aktörerna i regionen, de nuvarande producenterna och konsumenterna av vätgas samt de viktigaste källorna till koldioxidutsläpp. Denna information användes för att bedöma produktionspotentialen för PtX-produkter som baserar sig på förnybar vätgas. Undersökningsområdet omfattar Södra och Norra Karelen, Kymmenedalen och en del av Östra Nyland (Lovisa, Borgå). Syftet med projektet var att bedöma möjligheterna och utmaningarna för industriell utveckling i regionen och att identifiera eventuella ytterligare åtgärder för att främja investeringar i vätgasekonomin. 

Projektet inleddes före kriget i Ukraina. Den ryska invasionen och de efterföljande sanktionerna gjorde projektet ännu mer aktuellt på grund av begränsningarna av importen av naturgas, olja och timmer från Ryssland. Kriget begränsar också rörligheten för människor och varor över den östra gränsen, vilket kommer att påverka många företag i regionen. Å andra sidan kommer krisen att påskynda den gröna övergången och öppna nya möjligheter att öka energisjälvförsörjningen , påskynda uppnåendet av målen för koldioxidneutralitet och möjliggöra bearbetningen av nya exportprodukter. 

Slutrapporten finns nu tillgänglig på nätet: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-335-852-2