Hoppa till innehållet
23.2.2022 | Nyheter

Välkommen till BotH₂nias nya hemsida!

Visionen om att genomföra en hållbar omställning i Östersjöområdet är idag nästan ett år gammal. Än så länge har idéer som “från Bottniska viken till Persiska viken” och “från tjärmagnater till vätgasmagnater” endast bollats i en liten grupp och för det mesta virtuellt.

Välkommen till BotH₂nias nya hemsida!

Idén föddes egentligen i Hydrogen Cluster Finland, men den igångsattes av Green Electrification-ekosystemet vid CLIC Innovation. Ytterligare deltagare och finansiering hittades i och med det tvååriga projektet Nationella vätgasnätverket lett av Raahe Region Development.

Ett av Nationella vätgasnätverkets mål är att skapa operationsmodeller för ett kontinuerligt nordiskt samarbete inom vätgas. Genom detta hoppas nätverket öka Nordens synlighet, särskilt i Mellaneuropa. Förutom att utveckla och marknadsföra varumärket BotH2nia fokuserar Nationella vätgasnätverket på ett par kritiska frågor för aktörer inom vätgasekonomin:

  • Utnyttjandet av nya verksamhetsmodeller
  • Frågeställningar kring landanvändning
  • Expertisutveckling

BotH2nia sammanför de offentliga och privata sektorerna, samt går över landsgränser

De första medlemmarna i BotH2nia är alla från Sverige och Finland. Bland dessa medlemmar finns både små och stora företag, samt städer och forskningsinstitut. Listan blir snart längre, då Nationella vätgasnätverkets medlemsorganisationer, främst bestående av aktörer i den offentliga sektorn, ansluter sig till BotH2nia. Genom samarbete mellan aktörer från olika sektorer skapar BotH2nia nödvändiga möjligheter för främjandet av vätgasekonomin. Nätverket välkomnar också hela tiden nya medlemmar.

BotH2nia är ett nätverk av samarbetspartner inom vätgasindustrin med huvudsyftet att förenkla och förbättra kommunikation mellan medlemmarna. Avsikten var aldrig att ersätta befintliga industriaktörer utan att föra dem samman. Genom samarbete kan vätgasaktörer effektivt ta del av varandras erfarenheter, vilket främjar uppbyggnad av vätgasinfrastruktur i Norden. Ett gemensamt och familjärt varumärke underlättar den globala marknadsföringen av världens första vätgasvik, vilken befinner sig i förhållanden där demonstrerandet av en hållbar omställning kanske är det enklaste i världen.

Från projektmöten till allmänna BotH2nia-evenemang och temagrupper

Det Nationella vätgasnätverkets två första projektmöten föll av stapeln/hölls/ordnades den 11 november 2021 i Vasa, Finland, och den 19 januari 2022 på Teams. I Vasa tog mötesdeltagarna tillfället i akt och lärde känna det lokala affärslivet. Ur detta framtogs idéen att ordna också kommande möten för allmänheten och så att det bland de närvarande finns både en stark lokal och internationell representation.

Det första egentliga BotH2nia-evenemanget kommer att ordnas den 16 mars i Karleby i Finland. Efter ett för allmänheten öppet möte ordnas också ett projektmöte där nätverksmedlemmar delas in i temagrupper som ska arbeta mot gemensamma gruppmål mellan nätverkets plenarmöten. Information om temagrupperna och BotH₂nia-evenemang tillgängliggörs på den här webbplatsen. Om passiv observation inte duger för er organisation, ta en aktiv del i vätgasekonomins framtid och anslut er till nätverket genom att skicka en e-post till BotH2nias koordinator Minna Näsman: minna.nasman@raahe.fi.