Hoppa till innehållet
19.10.2022 | Article

Förstudien om vätgasledningar för transport av vätgas, över gränsen från Finland klar

Förstudien om vätgasledningar för transport av vätgas, över gränsen från Finland och längs långa sträckor i norra Sverige är klar. Resultatet visar att vätgasledningar kan behövas som ett komplement till kraftledningar för industrins stora vätgas- och energibehov i norra Sverige. En ny typ av infrastruktur växer då fram som har behov av mer ändamålsenliga regelverk för ägande och styrning.

Förstudien om vätgasledningar för transport av vätgas, över gränsen från Finland klar

Fortsatt forskning, utveckling och utbildning samt tydligare samordning är också viktigt för att påskynda implementeringen av vätgas. 

– Vår förstudie utgår från att det är stora fördelar med vätgasledningar när man ska transportera stora mängder energi. Oavsett om vätgas kommer att produceras mycket nära en industri, eller nära själva elproduktionen kommer vätgasledningar att behövas. Vätgasledningarna som placeras under markytan kan byggas av enskilda aktörer och vätgasen säljas bilateralt. Eller så kan det byggas större infrastruktur för transport och lagring av vätgas som används gemensamt, något som öppnar för en ny vätgasmarknad, säger Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden, vid Luleå tekniska universitet. 

Förstudien har gjorts av Luleå tekniska universitet och RISE under 2022 i samarbete med 24 aktörer med intressen för vätgas i norra Sverige, och har delfinansierats av Vinnova. 

Läs mer: https://www.ltu.se/centres/CH2ESS/Nyheter/Vatgasledningar-en-ny-infrastruktur-pa-framvaxt-1.223448