Hyppää sisältöön
26.5.2023 | Uutinen

Ruotsissa tuotettiin helmikuussa ennätykselliset 27 % sähköstä tuulivoimalla

Energia-alan ajatushautomon Emberin uudet tiedot paljastavat, että Ruotsissa tuulivoiman osuus sähköntuotannosta oli helmikuussa kaikkien aikojen suurin, 27 % (4 TWh). Tammikuun vahvan tuulivoimakuukauden (26 %, 3,9 TWh) jälkeen Ruotsi saavutti myös virstanpylvään tuottaessaan yli neljänneksen sähköstään tuulivoimalla kahtena peräkkäisenä kuukautena.

Ruotsissa tuotettiin helmikuussa ennätykselliset 27 % sähköstä tuulivoimalla

Kuva: Ember

Tämä johtuu siitä, että Ruotsi on viime vuosina lisännyt merkittävästi tuulivoimakapasiteetin asennuksia maalla. Viime vuonna Ruotsi asensi toiseksi eniten tuulivoimakapasiteettia EU:ssa (2,4 GW). Vain Saksassa asennettiin enemmän, 2,5 GW. Vuodesta 2018 lähtien Ruotsin tuulivoimakapasiteetti on kaksinkertaistunut. Tämän kapasiteetin lisäyksen ansiosta Ruotsi on voinut helpommin reagoida koko sähköntuotannon vaihteluihin. Viime vuonna lisääntynyt tuulivoimatuotanto pystyi korvaamaan Ruotsin vesivoimatuotannon 6 prosentin laskun, kun kuivuus vaikutti vesivoimaan kaikkialla Euroopassa. 

Ruotsi on yksi niistä harvoista EU-maista, jotka ovat tällä hetkellä hyvässä vauhdissa tuulivoiman rakentamisessa 1,5 celsiusasteen kehityspolkujen edellyttämällä nopeudella.

Lue lisää