Hyppää sisältöön
19.10.2022 | Article

Ruotsalainen esiselvitys Ruotsin ja Suomen välisistä vetyputkistoista valmistunut

Esitutkimus vetyputkistoista vedyn kuljettamiseksi rajan yli Suomesta ja pitkiä matkoja Pohjois-Ruotsissa on valmistunut. Tulos osoittaa, että vetyputkia voidaan tarvita voimajohtojen rinnalle teollisuuden suuria vety- ja energiatarpeita varten Pohjois-Ruotsissa. Näin ollen on syntymässä uudenlainen infrastruktuuri, jonka omistusta ja hallinnointia varten tarvitaan asianmukaisempia säännöksiä.

Ruotsalainen esiselvitys Ruotsin ja Suomen välisistä vetyputkistoista valmistunut

"Esitutkimuksessamme oletetaan, että vetyputkistoista on suuria etuja, kun suuria energiamääriä kuljetetaan. Riippumatta siitä, tuotetaanko vetyä hyvin lähellä teollisuutta vai lähellä sähköntuotantoa, vetyputkia tarvitaan. Maanpinnan alle sijoitettavat vetyputkistot voivat olla yksittäisten toimijoiden rakennuttamia ja vetyä myydään kahdenvälisesti. Tai sitten voidaan rakentaa laajempi infrastruktuuri yhteisesti käytettävän vedyn kuljetusta ja varastointia varten, mikä avaa uudet vetymarkkinat", sanoo Cecilia Wallmark, Luulajan teknillisen yliopiston Ruotsin vetyenergiajärjestelmien keskuksen johtaja. 

Luulajan teknillinen yliopisto ja RISE vuonna 2022 ovat toteuttaneet esiselvityksen yhteistyössä 24 Pohjois-Ruotsin vetyteknologiaan kiinnostuneen toimijan kanssa, ja Vinnova on rahoittanut sitä osittain. 

Lue lisää osoitteessa https://www.ltu.se/centres/CH2ESS/Nyheter/Vatgasledningar-en-ny-infrastruktur-pa-framvaxt-1.223448?l=en