Hyppää sisältöön
30.1.2023 | Uutinen

Vahvistettua pohjoismaista vety-yhteistyötä

Luulajan teknilliseen yliopistoon kokoontui kahden päivän ajaksi 150 asiantuntijaa, sijoittajaa ja päätöksentekijää pääasiassa Ruotsista ja Suomesta lisäämään yhteistyötä pohjoismaisessa vetyteollisuudessa.

Lars Andersson
LTU
Vahvistettua pohjoismaista vety-yhteistyötä

CH2ESS on Luulajan teknillisen yliopiston tutkimus- ja osaamisaloite, jossa keskitytään vedyn käyttöön teollisuusprosesseissa ja energiajärjestelmissä tiiviissä yhteistyössä Ruotsin teollisuuden kanssa. 

Vety on avain fossiilivapaaseen energiajärjestelmään, ja autamme varmistamaan tämän kehityksen Ruotsissa huippututkimuksen ja asiantuntemuksen avulla. Luulajan teknillinen yliopisto on vahva tutkimus- ja koulutuskumppani Ruotsin vetyteollisuudelle, jonka tavoitteena on korvata fossiiliset polttoaineet ja vastata maailmanlaajuiseen ilmastonmuutoshaasteeseen. 

- Haluamme luoda Pohjoismaihin vahvan vetyklusterin, joka vahvistaa vihreää siirtymää. Tuomme Pohjoismaat esiin vetyalan edelläkävijöinä tuomalla yhteen eri hankkeita ja esittelemällä todellisia yhteisiä hankkeita, sanoo Luulajan teknillisen yliopiston vetyaloitteen CH2ESS (Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden) johtaja Cecilia Wallmark. 

Tärkeää houkutella työvoimaa 

Osallistujien konferenssin aikana yhdessä laatimat toimintaehdotukset keskittyvät teollisuuden ja korkeakoulujen välisen vuoropuhelun vahvistamiseen koulutustarpeiden selvittämiseksi ja maiden välisen vaihdon vahvistamiseksi entisestään. 

- Meille on myös tärkeää, että voimme houkutella työntekijöitä ja näyttää, kuinka hauskaa on työskennellä vedyn kanssa.  Cecilia Wallmarkin mukaan myös rajat ylittävien toimitusketjujen luominen alueen vetyteollisuudelle on erittäin tärkeää alan kasvun kannalta. 

Konferenssin järjestivät Luulajan teknillinen yliopisto, Invest in Norrbotten, Swerim, Both2nia ja Rise.  Kahden päivän aikana osallistujat kuuntelivat alustavia luennoitsijoita, verkostoituivat, vierailivat teollisuuskumppaneiden luona ja tutustuivat Luulajan teknillisen yliopiston vetyalan tutkimukseen liittyviin laboratorioihin. 

Vahva halu lisätä yhteistyötä 

- Päivät ovat olleet uskomattoman hauskoja ja tärkeitä, ja on ollut upeaa nähdä suuri kiinnostus vetyteknologian kehittämistä kohtaan, vahvistaa markkinoita ja tuntea suuri tahto laajentaa yhteistyötä ja innovaatiota Pohjois-Ruotsin ja Suomen teollisen toiminnan pohjalta, Cecilia Wallmark sanoo ja jatkaa. 

- Keskityimme investointeihin, yhteistyöhön ja koulutukseen sekä siihen, miten voimme laajentaa tarjontaamme, jotta voimme paremmin ottaa pienet ja keskisuuret yritykset mukaan alalle. Pyrkimys käynnistää vuoropuhelua ja ottaa yhdessä suuri askel eteenpäin vety-yhteistyössä toteutui varmasti näiden päivien aikana. 

Myös toinen järjestäjä BotH2nia oli tyytyväinen päiviin ja toivoo entistä tiiviimpää yhteistyötä tulevaisuudessa. 

- Työssäni minun tehtäväni on luoda edellytyksiä sekä kansalliselle että kansainväliselle yhteistyölle, ja koska Suomen ja Ruotsin olosuhteet ovat melko samanlaiset, on luonnollista, että keskitymme ensin Ruotsiin", BotH2nian yhteyshenkilö Minna Näsman sanoo. 

Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden - CH2ESS  

Ota yhteyttä 

  

Wallmark, Cecilia - operatiivinen johtaja, Center for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS  

Organisaatio: Central TVM, teknillistieteiden ja matematiikan laitos.  

Puhelin: 0920-492847  

Sähköposti: cecilia.wallmark@ltu.se 

 

Tämä artikkeli on alunperin julkaisu Luulajan teknillisen yliopiston verkkosivulla ruotsiksi osoitteessa https://www.ltu.se/centres/CH2ESS/Nyheter/Starkt-nordiskt-vatgassamarbete-1.226810