Hoppa till innehållet
9.2.2023 | Nyheter

Regeringen: Finlands ambition är att uppnå en ledande ställning inom vätgasekonomin i Europa genom hela värdekedjan

Regeringen godkände principbeslutet om vätgas den 9 februari 2023. I principbeslutet beskriver regeringen de mål och åtgärder som Finland ställt upp för vätgas och genom vilka målen främjas.

Regeringen: Finlands ambition är att uppnå en ledande ställning inom vätgasekonomin i Europa genom hela värdekedjan

Finlands ambition är att uppnå en ledande ställning inom vätgasekonomin i Europa genom hela värdekedjan. Finland har förutsättningar att producera minst tio procent av EU:s utsläppsfria vätgas 2030. 

”Vätgas är för närvarande den mest betydande motorn i den industriella omvälvningen, både i Finland och i världen. Det nu utstakade målet sätter Finlands väteekonomi på världskartan och stöder finländska aktörer och investeringar inom vätebranschen. Vi vill framställa vätgas och elbränslen framför allt för den inhemska industrins, trafikens och energisystemets behov. Vätgas stöder också förnyelse av industrin och ökad exportverksamhet med högt förädlingsvärde”, säger näringsminister Mika Lintilä.  

Storskalig produktion av vätgas förutsätter en riklig tillgång på konkurrenskraftig ren el. Det håller på att installeras ny vindkraftskapacitet som är flerfalt större än Finlands nuvarande tillväxtbehov. 

”Ren, leveranssäker och billig el är Finlands trumfkort i vätgasekonomin. Den ökande elproduktionen innebär också nya överföringsledningar där det är mycket viktigt att markägarna behandlas rättvist när de byggs”, tillägger Lintilä. 

Konkurrensfördelar för Finland är en förutsägbar verksamhetsmiljö, smidiga tillståndsförfaranden och markanvändningsplanering. För att investeringar ska kunna börja göras behövs det en gynnsam verksamhetsmiljö, reglering som stöder investeringar och ekonomiska incitament. 

Utvecklingen av vätgasekonomin innebär dessutom att man bemöter det ökade behovet av kompetent arbetskraft. Att trygga säkerheten är också en viktig och oskiljaktig del i utvecklingen och användningen av nya vätgastekniker.  

Bakom principbeslutet ligger den riktlinje som regeringen fastställde vid sina budgetförhandlingar hösten 2021. Enligt riktlinjen ska det som en del av den klimat- och energistrategi som var under beredning utarbetas en nationell vätgasstrategi utifrån vilken ett principbeslut om främjande av vätgasekonomin fattas. Principbeslutet stöder också det pågående strategiarbetet för ett vätgaskluster som skapats av företag. 

Läs mer: https://valtioneuvosto.fi/sv/-//1410877/regeringen-godkande-principbeslutet-om-vatgas-finland-har-forutsattningar-att-tillverka-10-procent-av-eu-s-grona-vate-2030