Hoppa till innehållet
20.4.2022 | Article

Finland har goda förutsättningar att bygga upp en vätgasekonomi

Tack vare vindkraften har Finland utmärkta förutsättningar för att bygga upp en vätgasekonomi, påminde Mikko Heikkilä, chef för Fingrids strategiska webbplanering och enhetschef Sara Kärki vid Gasgrid Finland.

Finland har goda förutsättningar att bygga upp en vätgasekonomi

Heikkilä och Kärki presenterade Fingrids och Gasgrid Finlands mellanrapport ”Överföringsnät för energi som möjliggörare av en vätgasekonomi och ett rent energisystem” vid evenemanget ”BotH2nia goes Kokkola” i mitten av mars. I det gemensamma projektet undersöks kraven som vätgasproduktion och -förbrukning ställer på infrastrukturen för energiöverföring samt konsekvenserna för energisystemet i större utsträckning.

Finland kan producera rikligt med vätgas utan utsläpp. Redan nu produceras cirka 90 procent av Finlands el utsläppsfritt och elpriset är bland de förmånligaste i Europa. Det kommer att byggas mycket vindkraft i Finland, eftersom vindkraftsförhållandena i landet är gynnsamma, landet är glest bebyggt och infrastrukturen för elöverföring är mycket stark sedan tidigare. I Finland finns det också rikligt med vattenkraft och den nyaste kärnkraftsreaktorn har tagits i bruk i vår.

"Finlands produktionspotential för vätgas täcker utmärkt både inhemskt behov och export",

konstaterade Heikkilä.

Fingrid har redan ingått anslutningsavtal för över 5 000 MW vindkraft för projekt som färdigställs 2022–2024. Totalt har Fingrid fått förfrågningar om anslutning till stamnätet för 150 000 MW. Största delen av förfrågningarna gäller landbaserad vindkraft. Om alla projekt genomförs skulle de producera cirka 500 TWh el per år. Av denna potential kunde 450 TWh utnyttjas för nya industriella behov. Konverterat till ren vätgas motsvarar detta 300 TWh.

I Finland planerar flera företag att exportera vätgas eller vätgasprodukter. För att stödja vätgasindustrin undersöker Finland som bäst byggandet av ett vätgasnät längs västkusten.

"Vätgasinfrastrukturen kan främja ett flexibelt energisystem och en effektiv energiöverföring samt minska riskerna för producenter och konsumenter, genom att föra samman flera producenter och konsumenter",

påminde Kärki.

Målet är att utveckla el- och vätgasnätet tillsammans, något som de företag som intervjuats för rapporten önskat.

both2nia_goes_kokkola_3.jpeg

VTT och RISE gör en förstudie om vätgasnät

Sveriges tekniska forskningsinstitut RISE håller som bäst på med bl.a. en förstudie om en eventuell vätgasledning kring Bottenviken med stöd av Teknologiska forskningscentralen VTT.

Vid evenemanget presenterade VTT:s forskningsprofessor Juha Lehtonen deras centrala kompetensområden. Till dessa hör även vätgas som producerats utsläppsfritt samt syntetiska bränslen. Forskning och utveckling av till exempel elbränslen och specialkemikalier har gjort lovande framsteg, tack vare samarbetet mellan finländska forskningsorganisationer och företag. VTT samt övriga finländska forskningsinstitut och företag fortsätter härnäst utvecklingsarbetet i en faktisk produktionsmiljö.

Johan Sandstedt, affärsutvecklare på RISE, påminner om att det pågår en industriell revolution som lockar till sig globalt kapital, stärker Nordens konkurrenskraft och gör industrin mer hållbar. Den nya vätgasindustrin skapar direkta och indirekta arbetsplatser, som förväntas locka upp till 100 000 nya invånare till norra Sverige, familjemedlemmarna inkluderade.

"Ändringen förutsätter ett förändrat energisystem. Vätgasinfrastrukturen tillsammans med elproduktionen och utvecklingen av elnätet kan erbjuda både samhälleliga och affärsmässiga fördelar”,

säger Sandstedt.

both2nia_goes_kokkola_1.jpeg

Vätgasindustrin utvecklas i Karleby

Ny vätgasindustri har redan uppstått på värdorten för evenemanget. Hycamite TCD Technologies har utvecklat ett sätt att producera vätgas genom att dela metanmolekylerna i sina grundämnen, dvs. väte och kol. Tack vare produktionsprocessen kan kolen användas som fast och ren råvara för industrin.

"Hycamites mål är att starta en omfattande vätgasproduktion med hjälp av sin nya teknologi under de kommande två åren. Produktionen ger företagen möjlighet att övergå till vätgas redan under de närmaste åren, eftersom det tar en lång tid innan vätgas som producerats med vindkraft börjar räcka till för den växande efterfrågan på marknaden",

berättar Laura Rahikka, verkställande direktör för Hycamite.

Bakom den nya teknologi som Hycamite använder, ligger en långvarig forskning i tillämpad kemi vid Uleåborgs universitet. Katalysatorer som utnyttjas i vätgasproduktionen har undersökts vid Uleåborgs universitet redan i ett par decennier.

"Katalysatorerna bidrar till att sänka temperaturen i produktionsprocessen. Genom att byta ut katalysatorerna kan metan också ge olika kolkvaliteter, dvs. allotrop av kol",

berättar professor Ulla Lassi vid Uleåborgs universitet.

Det finns intresse i Mellersta Österbotten att vidareutveckla vätgasindustrin, berättade Hycamites marknadsföringschef Natascha Skog, med hänvisning till resultaten av en enkät och intervjuer av företagsledare i regionen. I regionen är man mest intresserad av att skapa ny affärsverksamhet, men också av möjligheten att öka produktionen av förnybar energi med hjälp av vätgas. Investeringskostnaderna och osäkerheten kring utbudet ansågs vara de största utmaningarna.

Ett intressant affärsområde i Mellersta Österbotten är biogasproduktionen. Det finns redan flera projekt på gång i området. Hycamites teknologi gör det möjligt att producera vätgas även av biogasens metan.