Hyppää sisältöön
13.5.2023 | Article

Suomi lähes näkymätön Euroopan suurimmassa vetytapahtumassa

Suomalaiset ja ruotsalaiset loistivat lähes kokonaan poissaolollaan World Hydrogen Summit 2023:sta, joka järjestettiin Rotterdamissa 9.-11.5.2023. Suomalaisyrityksistä vain Valmetilla ja Q Powerilla oli ständit tapahtuman yhteydessä olevilla messuilla. Ruotsalais- tai virolaisyrityksiä näyttelyn puolelta ei löytynyt yhtäkään.

Suomi lähes näkymätön Euroopan suurimmassa vetytapahtumassa

Kuva: Espanjaa esittelevä ständi 

Useilla mailla ja alueilla oli omat osaston näyttelyssä. Esimerkiksi Australialla, Kanadalla ja Etelä-Afrikalla oli näyttelyssä erittäin näyttävät osastot. Euroopan maista esimerkiksi Espanja, Puola, Tanska, Tshekki ja Alankomaat olivat tapahtumassa omilla osastoillaan lisäämässä tietoisuutta alueensa mahdollisuuksista ja tarjonnasta kansainvälisille vety-yrityksille. 

 

Rotterdam kuva 2.jpg

Kuva: Etelä-Afrikkaa esittelevä ständi 

 

Rotterdam kuva 3.jpg

Kuva: Australiaa esittelevä ständi 

 

 

World Hydrogen Summit on tällä hetkellä mahdollisesti tärkein vuosittainen vetytapahtuma Euroopassa. Euroopan suurimman sataman Rotterdamin alue on Europan kehittyvä vetytalouden tärkein keskus, koska suuri osa Euroopan vetykaupasta tapahtuu sen kautta ja alue on myös erittäin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä. 

Tapahtuman koko on kasvanut merkittävästi viime vuodesta. Osallistujia oli tällä kertaa yli kaksi kertaa niin paljon kuin vuosi sitten. 

Sen sijaan monet BotH2nian jäsenyritykset olivat tänä vuonna lähettäneet edustajansa vierailemaan tapahtumassa tavallisina kokoukseen osallistujina. 

Näin suomalaiset ja ruotsalaiset kommentoivat Rotterdamissa tapahtumassa kokemaansa. 

Rotterdamissa järjestettävä World Hydrogen Summit on yksi vetyalan tärkeimmistä tapahtumista. Tapahtuma on kasvanut vuodessa merkittävästi, sanoo Ville Kähkönen, Valmetin Flow Control -liiketoimintalinjan johtaja, uusiutuva energia ja kaasut. 

 

Vetyteollisuus kukoistaa, sanoo Eero Paunonen, Q Powerin toimitusjohtaja World Hydrogen Summitissa. Q Powerin Power-to-Methane-ratkaisu on tehty synteettisten polttoaineiden tehokkaaseen tuotantoon. 

 

Ymmärrys kiinteäoksidielektrolyysereistä ja niiden mahdollisuuksista on lisääntynyt merkittävästi, huomasi Elcogenin myyntijohtaja Hannu Anttila tapahtumassa Rotterdamissa. Elcogen on tehokkaiden ja suorituskykyisten polttokennojen ja elektrolyyserien valmistaja.  

 

Pohjoismaiden vetyalan yrityksillä olisi paljon tarjottavaa maailmalle, joten niiden pitäisi kertoa itsestään enemmän tässä tapahtumassa Rotterdamissa, sanoo Nordion Energin varatoimitusjohtaja Björn Santana Arvidsson. Nordion Energi on Ruotsin kaasuverkon siirtoverkonhaltija (TSO), joka omistaa ja ylläpitää maan suurinta kaasunjakeluverkkoa ja sähköverkkoa. 

 

Suunnitelmia on tehty jo tarpeeksi, nyt on aika toimia, Hycamite TCD Technologiesin Natascha Skog sanoo energiamurroksesta tapahtumassa Rotterdamissa. Hycamite tuottaa puhdasta vetyä ja puhdasta kiinteää hiiltä pilkkomalla metaania metaanipyrolyysillä. 

 

Ihmiset kaikkialta maailmasta keskustelevat nyt tässä konferenssissa vetyteknologioista ja -liiketoiminnasta, kertoo Cecilia Wallmark, CH2ESS:n operatiivinen johtaja. CH2ESS on Luulajan teknillisen yliopiston tutkimus- ja osaamisaloite, joka keskittyy vedyn käyttöön teollisuusprosesseissa ja energiajärjestelmissä tiiviissä yhteistyössä Ruotsin teollisuuden kanssa.  

 

Täällä World Hydrogen Summitissa tehdään paljon bisnestä, kertoo Lena Segerlund, Invest in Norrbottenin toimitusjohtaja. Invest in Norrbotten kehittää ja jalostaa Pohjois-Ruotsin luonnonvarojen liiketoimintamahdollisuuksia. 

 

Johan Ahlström, Ionauticsin toimitusjohtaja, vertaa tämän vuoden tapahtumaa viime vuoden tapahtumaan ja näkee, että tapahtuma on yli kaksinkertaistunut. Ionauticsin tavoitteena on tarjota kestäviä ratkaisuja edistyksellisiin materiaaleihin korkean tehon impulssimagneettisputterointiin (HiPIMS) liittyvän asiantuntemuksensa avulla.