Hoppa till innehållet
13.5.2023 | Article

Sverige var nästan osynligt på Europas största vätgasevenemang

Svenskarna och finländarna var lyste med sin frånvaro vid World Hydrogen Summit 2023, som ägde rum i Rotterdam den 9-11 maj 2023. Av de finländska företagen var det bara Valmet och Q Power som hade montrar på mässan i samband med evenemanget. Det fanns inga svenska eller estniska företag på mässan.

Sverige var nästan osynligt på Europas största vätgasevenemang

Foto: monter med Spanien 

Flera länder och regioner hade egna montrar på mässan. Till exempel Australien, Kanada och Sydafrika hade mycket imponerande montrar på mässan. Europeiska länder som Spanien, Polen, Danmark, Tjeckien och Nederländerna hade egna montrar på evenemanget för att öka medvetenheten om sin regions möjligheter och erbjudanden för internationella vätgasföretag. 

 

Rotterdam kuva 2.jpg

Foto: monter med Sydafrika 

 

Rotterdam kuva 3.jpg

Foto: monter från Australien 

 

 

World Hydrogen Summit är för närvarande kanske det viktigaste årliga vätgasarrangemanget i Europa. Rotterdamregionen, Europas största hamn ligger, är den viktigaste framväxande vätgashubben i Europa, eftersom en stor del av Europas vätgashandel passerar genom den och regionen också är en mycket viktig knutpunkt för den kemiska industrin. 

Evenemangets storlek har ökat betydligt sedan förra året. Antalet deltagare var denna gång mer än dubbelt så stort som för ett år sedan. 

Däremot hade många av BotH2nias medlemsföretag skickat representanter för att besöka evenemanget i år som vanliga mötesdeltagare. 

Så här kommenterade finländare och svenskar sina upplevelser av evenemanget i Rotterdam. 

World Hydrogen Summit i Rotterdam är ett av de viktigaste evenemangen inom vätgassektorn. Evenemanget har vuxit betydligt på ett år, säger Ville Kähkönen, chef för Valmets affärsområde Flow Control, förnybar energi och gaser. 

 

Vätgasindustrin blomstrar, säger Eero Paunonen, VD för Q Power, på World Hydrogen Summit. Q Powers Power-to-Methane-lösning är gjord för effektiv produktion av syntetiska bränslen. 

 

Förståelsen för  elektrolysceller för fast oxid  och deras potential har ökat avsevärt, konstaterade Hannu Anttila, försäljningsdirektör på Elcogen, vid evenemanget i Rotterdam. Elcogen tillverkar effektiva och högpresterande bränsleceller och elektrolysatorer.  

 

Nordiska vätgasföretag har mycket att erbjuda världen, så de borde berätta mer om sig själva vid detta evenemang i Rotterdam, säger Björn Santana Arvidsson, vice verkställande direktör för Nordion Energi. Nordion Energi är  systemansvarig för överföringssystemet (TSO) för det svenska gasnätet och äger och driver landets största gasdistributionsnät och elnät. 

 

Det har gjorts tillräckligt med planering, nu är det dags att agera, säger Natascha Skog från Hycamite TCD Technologies vid ett energitävlingsevenemang i Rotterdam. Hycamite producerar ren vätgas och rent fast kol genom att smälta metan med metanpyrolys. 

 

Människor från hela världen diskuterar nu vätgasteknik och affärsverksamhet på den här konferensen", säger Cecilia Wallmark, CH2ESS operativa chef. CH2ESS är ett forsknings- och kunskapsinitiativ vid Luleå tekniska universitet som fokuserar på användningen av vätgas i industriella processer och energisystem i nära samarbete med svensk industri.  

 

Det görs mycket affärer här på World Hydrogen Summit, säger Lena Segerlund, vd för Invest in Norrbotten. Invest in Norrbotten utvecklar och förädlar affärsmöjligheter inom naturresurserna i norra Sverige. 

 

Johan Ahlström, vd för Ionautics, jämför årets evenemang med förra året och ser att evenemanget mer än fördubblats i storlek. Ionautics har som mål att tillhandahålla hållbara lösningar för avancerade material genom sin expertis inom High Power Impulse Magnetic Sputtering (HiPIMS).